Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 Alternaria e patates - Bujqesia.eu

Alternaria e patates

0

20130422114743584577

Kjo sëmundje prek gjethet dhe tuberat. Mbi gjethe formohen njolla të rumbullakta ose me kënde me ngjyrë të erët që kanë rrathë koncentrik dhe arijnë deri në 10mm diametri.

Kur gjethet preken rëndë thahen dhe bien. Mbi tubera shenjat paraqiten me njolla të erta të thelluara.

Masat e luftimit tek të dy sëmundjet e sipërpërmendura janë të njejta si: Zgjedhja e kultivarëve rezistentë dhe trajtimet kimike me preparatet e mëposhtme: Antracol me doze 0,2%; Campion 0,25%; Bakren 0,2%; Infinito 0,2-0,3%; Verita 0,4% etj.

Në patate ndeshen dhe sëmundje të tjera si: 1-kromat (kroma e zezë; kroma e argjentë dhe kroma e zakonshme), 2-kalbëzimet (kalbëzimi unazor; kalbëzimi i thatë, kalbëzimi i qullët.)

Luftimi i këtyre sëmundjeve konsiston në qarkullimin bujqësor, përdorimi për farë i tuberave të pastër nga sëmundja.