Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 DËMET NGA BAROJAT. - Bujqesia.eu

DËMET NGA BAROJAT.

0

barojat

Dëmet nga barojat janë të përmasave të mëdha dhe llogaritet se rreth 10 – 15% të prodhimit të përgjithshëm humbet për shkak të barishteve.

Përveç asaj, që shkaktojnë dëm të drejtpërdrejtë me zvogëlimin e rendimenteve, barishtet prodhimtarisë bujqësore i paraqesin burim shtesë të shpenzimeve që dalin nga përdorimi i mejeteve kimike për asgjësimin e tyre , shtohen shpenzimet gjatë shirjes, terjes, ruajtjes dhe magazzinimit të prodhimeve bujqësore.

1. Barojat u marrin hapësirën jetësore bimëve të kultivuara
2. Disa baroja janë lloje të parazitëve
3. Shhpenzojnë sasi tëmëdha ushqimi dhe uji në vend që këtë ta bëjnë bimët e kultivuara
4. Shkaktojnë tharjen e tokës
5. Vështirësojnë përpunimin e tokës
6. Zbresin temperaturën e tokës
7. Shkaktojnë shtrirjen e tëmbjellave
8. Bartin shumë sëmurje
9. Janë çerdhe të shumë insekteve
10. Zvogëlojnë cilësinë për shkak të ndryshhimit të shijes dhe të aromës
11. Zvogëlimi i rendimenteve ndonjëherë mund të jetë deri në 30%.