Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 “Drusus sharrensis” insekti më i ri i zbuluar në Kosovë - Bujqesia.eu

“Drusus sharrensis” insekti më i ri i zbuluar në Kosovë

0

insekti

“Drusus sharrensis” është insekti i ri që e ka zbuluar profesor Halil Ibrahimi nga Departamenti i Biologjisë në Universitetin e Prishtinës.

Ky lloj insekti është zbuluar në Parkun Kombëtar Mali Sharr. Insekti është i njohur për momentin vetëm nga Kosova dhe është lloj endemik i bjeshkëve të Sharrit.

“Drusus sharrensis” është gjetur në disa përroska malore, degë të lumenjve Lumëbardhi i Prizrenit dhe Lepec, përreth zonës së Brezovicës, Prevallës, si dhe territorit në të cilin planifikohet ndërtimi i kompleksit turistik Brezovica II.

“Drusus sharrensis” e ka marr emrin nga Mali Sharr. Këto bjeshkë përndryshe janë shumë të pasura me lloje të rralla bimore dhe shtazore dhe njihen si qendër e biodiversitetit të Ballkanit.

Revista prestigjioze “Zookeys”, në përshkrimin e këtij lloji të ri të insektit ka thënë se ndërtimi i kompleksit Brezovica II, në qoftë se nuk menaxhohet dhe planifikohet mirë, pritet të ketë ndikim në ngushtimin e arealit të vendbanimit të llojit të ri të insektit.

Përveç përshkrimit të llojit të ri në këtë punim është bërë edhe një analizë e detajuar gjenetike dhe filogjenike e këtij lloji, me disa lloje të tjera endemike të përafërta nga Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Maqedonia, Mali i Zi, Austria etj.

Ky punim shkencor e thekson Kosovën, dhe Malin Sharr në veçanti për potencialin e lartë të biodiversitetit duke i bërë të domosdoshme hulumtimet e ardhshme në këtë drejtim për zbulimin e tij.

Vitin e kaluar ishte publikuar një zbulim tjetër i profesorit Halil Ibrahimi, lloji endemik i insektit Drusus dardanicus nga Llapi. /KosovaPress

insektiii