Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 Eurodeputetët mbështesë masat ndaj specieve të huaja pushtuese - Bujqesia.eu

Eurodeputetët mbështesë masat ndaj specieve të huaja pushtuese

0

specipushtueseParlamenti Evropian mbështeti të mërkurën (16 Prill) një ligj për të ndihmuar në parandalimin e llojeve të huaja të bimëve dhe kafshëve të egra të hyjnë në territorin e Bashkimit Evropian dhe të kufizojnë përhapjen e tyre në rast se ata hyjnë në zonën e BE-së.

Ligji i ri kërkon kontrolle të ashpra kufitare, për të futur një sistem të paralajmërimit të hershëm dhe për të siguruar përgjigje të shpejtë dhe menaxhimin e pushtuesive, të tilla si mushkonjat tigër dhe një lloj i karkalecit të detit .

Bimore jo-amtare dhe jeta kafshëve vlerësohet të kushtojë Bashkimit Evropian 12 miliardë euro në vit në dëme dhe kontroll të shpenzimeve. Ato konkurrojnë me specie evropiane për ushqim dhe prishin vendbanimet e tyre.

Agjencia Evropiane e Mjedisit thotë se më shumë se 10,000 specie të huaja kanë fituar një terren në Europë dhe të paktën 1.500 konsiderohen të dëmshme.

Aktivistët e mjedisit përshëndetën votimin parlamentar në Strasburg do të sjellë për herë të parë një pjesë të madhe të re të legjislacionit të BE-së për biodiversitetin që nga ligj i BE-së për ruajtjen e habitateve është miratuar në vitin 1992.

Ligji do të kërkojë nga 28 qeveritë e shteteve anëtare të BE-së të punojnë së bashku për të zbuluar speciet pushtuese të vendosura në listën e shqetësimit të lartë dhe të koordinojnë masat për të kufizuar dëmin nga to.

Propozimi fillestar i Komisionit Evropian sugjeroi kufizimin e listës së 50 specieve jo vendase. Por, anëtarët e Parlamentit Evropian bënë thirrje për një qasje më fleksible kështu që kërcënimet e reja mund të përfshihen shpejt.

Ministrat e BE pritet të mbajë një votim përfundimtar mbi ligjin në maj, i cili do të hyjë në fuqi më 1 janar 2015. Lista e specieve me interes të gjerë të BE-do të hartohet deri më 1 janar 2016.