Kalbëzimi i frutave bërthamore  

0

kalbezimi(Monilia cinerea) Është një ndër sëmundjet më të rrezikshme që prek kumbullën, qershinë, vishnjën, kajsinë dhe me pak pjeshkën dhe bajamen. Shenjat e sëmundjes janë si ato të kalbëzimit të frutave te faroret dhe në infeksione të larta mund të thahet e gjithë bima, si rezultat i prekjes së të gjithë organeve vegjetative.

Masat e luftimit të kësaj sëmundjeje konsistojnë në:

  1. I) Gjate krasitjeve dimerore sebashku me deget e rena per toke, duhet te mblidhen te gjitha frutat e infektuara dhe te digjen para se te filloje vegjetacioni i pemëve.
  2. II) Trajtimi i pare kimik duhet te behet medeomos gjate fillimit te fryrjes se sytheve me 3-4% leng bordulez si preparati me efikas kunder kesaj semundjeje.

III) Trajtimi i dyte kimik duhet te behet para fillimit te lulezimit me 0.8-1% leng bordulez, si/ose me zinep 0.4%, Cocide 0.3%, etj.

IV) Trajtimi i trete kimik duhet te behet pas lidhjes se frutave po me te njejat preparate, por qe mund te te përsëriten edhe 1-2 here der edhe para fillimit te pjekjes ne varesi te infeksionit.