Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 Kultivimi i domateve : Keshilla themelore - Bujqesia.eu

Kultivimi i domateve : Keshilla themelore

0

domateKujdesi për nevojat themelore të domateve shkon në një rrugë të gjatë drejt mbajtjes së tyre të shëndetshme dhe produktive . Nëse ju keni pasur probleme me domaten në të kaluarën , zgjidhja është ndoshta në këtë listë .

Drita: Bimët e domates duhet të qëndrojnë në ato vende ku ato marrin 8 orë ose më shumë nga rrezet e diellit çdo ditë . Çdo orë më pak se kjo do të zvogëlojë rendimentet që mund t’i merrni nga domatet .

Toka : Domate preferojnë tokë të pasur , të mirë dhe të drenazhuar që është pak acidike ( Vlera VpH 6,4-6,8 ) .

Hapësira: Bimët e mbjellura dendur kanë më shumë gjasa të dorëzohen përballë sëmundjeve fungale . Domatet duhet të mbillen në distancë të paktën 2 metra larg kështu që ajri mund të qarkullojnë rreth bimëve dhe gjetheve të thata .

Uji: Domatet duhet të ujiten rreth 1.5 cm ujë çdo javë , ose deri në 3 cm gjatë kohës kur mbretëron mot i nxhetë . Uji për ujitje duhet të drejtohet në tokë dhe nuk duhet spërkatur drejt mbi gjethe . Mbajtja e një niveli të qëndrueshëm – as shumë lagështi dhe as tepër ujitje- mund të zvogëlojë plasaritjen e frutave të vjelura.

Një shtresë e kashtës ose tjetër organike ndihmon në ruajtjen e lagështisë tokës dhe ndalon barërat e këqija nga shfaqja . Plehërimi ndihmon kontrollin e kalbjes , një mangësi e kalciumit që është përkeqësuar nga luhatjet në lagështi tokës . Duke parandaluar sëmundje nga spërkatja mbi gjethe të ulëta , plehu mund të zvogëlojë sëmundjet që vijnë si pasojë e dheut jo të përshtatshëm .

Plehu:Formulimet e specializuara të plehut , dhe përzierjet e ushqyesve të domateve kanë nevojë për prodhimin e fruta me një sasi të kufizuar të azotit . Mos i mbiplehroni , sepse shumë azot shkakton rritje të shpejtë të fletëve në kurriz të frutave .

Rotacioni i vjeljes: Zhvendosni shtratin e domateve çdo vit për të qëndruar një hap përpara sëmundjeve të tokës dhe dëmtuesve . Zgjidhni një vend në kopsht ku ka domate dhe kultura tjera helmarinë – familjare ( speca , patëllxhanë , patate , qershi ) që nuk janë rritur në 3 ose më shumë vjet në atë pjesë të tokës e cila mund të jetë e përshtatshmja për kultivim .

Pastrimi vjeshtor: Pas acarit , tërheqni bimët me rrënjë dhe mbledhni me krehër ndonjë gjethe të rënë dhe frutat . Bimët që qëndruan të shëndetshëm mund të kompostohen , por nëse ka pasur ndonjë shenjë të sëmundjes , mbani ato larg nga komposti juaj.