Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 Kultivimi i domateve pa tokë - Bujqesia.eu

Kultivimi i domateve pa tokë

0

domate

Nuk keni tokë? S’ka problem. Ajo çfarë ju duhet është pak hapësirë, pak ujë dhe në një kohë rekord mund të  keni domate, lakra, kastraveca e çfarëdolloj produkti tjetër. Nuk po ju dërgojmë në Mars, por po ju prezantojmë me një trend të ri në bujqësi: hidroponinë që bën të mundur që të rrisni ushqimin pa tokë.

Kjo është një metodë e përdorur nga fermerët në një farë mase edhe për t’ia bërë me hile stinëve, duke qenë se ato kultivohen në çdo periudhë të vitit, pa pasur nevojën e energjisë diellore, por edhe si një nevojë për të kultivuar produkte sa më organike.

Për shumë skeptikë, hidroponia shihet si ai fëmija që duhet akoma të përshtatet më shokët e klasës. Kjo, pasi metoda e mbjelljes së produkteve jo në tokë, por vetëm duke përdorur solucione të pasura me ushqyes që shkojnë direkt në rrënjën e bimës, është më shumë një risi sesa një praktikë e njohur mes fermerëve.

E megjithatë, kjo duket se po ndryshon edhe në Shqipëri. Jo shumë larg nga Durrësi, në Spitallë domatet, kastravecat dhe sallata rriten me sistemin hidroponik. Bashkim Alushi, ekspert i bujqësisë tregon për AgroWeb se “Avantazhi më i madh i rritjes së perimeve me sistemin hidroponik është se ul përdorimin e pesticideve”.

Hidroponia, sipas Alushit, bën të mundur pasjen e një rendimenti të lartë në prodhim, ka një kosto të ulët të krahut të punës dhe ka më shumë kontroll ndaj mjedisit. “Mund të them që kjo është e ardhmja e bujqësisë shqiptare. Ne kemi më shumë se 100 mijë hektarë tokë kripore, që është jashtë funksionit.

Hidroponia është zgjidhja tek e cila duhet të drejtohen fermerët”, thotë Alushi. Por më parë duhet të peshoni mirë xhepin dhe të hapni mendjen. Sepse të nisësh biznesin e hidroponisë nuk është as e thjeshtë dhe as e lirë. Investimi fillestar për pajisjet e hidroponisë është i lartë, ashtu si dhe njohja e thellë që kërkon ky sistem, që është shumë i ndryshëm nga bujqësia standarte. “Ky është një disavantazh.

Kosto e lartë e investimit i bën fermerët që të stepen”, konfirmon Alushi, i cili ka menaxhaur fermën e parë hidroponike në Spitallë të Durrësit. “Njerëzit janë mësuar me mënyrën tradicionale të të bërit bujqësi. Është shumë e rëndësishme që fermerët të hapën ndaj teknikave të reja dhe njohja e kësaj teknologjie është tejet e rëndësishme për fermerët shqiptarë”.

Por duke qenë në epokën e teknologjisë dhe informacionit, njohja e kësaj teknologjia nuk është më luks vetëm për akademikët. Ky sistem është i hapur dhe i aksesueshëm për këdo që do ta shohë hidroponinë si një mënyrë për të bërë biznes, i vogël sa një vazo, apo gjigand sa një fermë vertikale. Avantazhet Hidroponia është një metodë e rritjes së bimëve duke përdorur solucione ushqyese minerale në ujë pa tokë.

Kjo metodë mund të implementohet në vende, ku toka nuk është ideale për të kultivuar produktin e dëshëruar. Kjo mund të përdoret edhe në tarraca, duke shfrytëzuar vendet me hapësira të vogla. Në hidroponi toka nuk hyn në punë dhe si e tillë nuk ka kufizim mbi llojin e produkteve të kultivuara.

Uji mund të riciklohet, ndaj dhe është me avantazh për zonat që vuajnë nga thatësirat. Lënda ushqyese nuk humbet për shkak dhe të qarkullimit. Prodhim i lartë dhe i qendrueshëm për shkak se bimët nuk përdorin shumë energji duke kërkues ushqyesit në tokë, duke bërë që të investohen më shumë në rritjen e bimës.

Në hidroponi ushqyesit shkojnë direkt tek rrënjët. Ka më pak sëmundje, për shkak të mungesës së tokës dhe baktereve. Duke qenë se hidroponia është e lëvizshme, fermerët mund t’i kultivojnë produktet duke ulur kështu kostot e transportit. Ka kosto më të ulët të punës, duke qenë se përdoren pompa dhe kompjuter.

Hidroponia është një teknikë relativisht e thjeshtë dhe me pak njohje mund të aplikohet lehtësisht. Disavantazhet Edhe pse përdorimi i hidroponisë është i lirë po të përdoret në afatgjatë, investimi fillestar është relativisht i lartë, për shkak të pajisjeve të shtrenjta. Kushtet e hidroponisës (prezenca e fertilizuesve dhe lagështisë së lartë) krijojnë një mjedis që stimulon rritjen e salmonelës.

Kërkon përdorimin e ujit të pandotur Në të gjithë botën, hidroponia po shihet si një mënyrë e re moderne e të bërit bujqësi. Dhe që shumë shpejt pritet të kthehet në pjesë integrale e prodhimit të ushqimit, qoftë ai që blejmë në supermarket, apo ai që rritet në oborrin e shtëpisë apo në serrën e fermerit. Kultivim të mbarë!