Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 - Në francë propozohet taksë ndaj ushqimit të shpejtë (fast food) - Bujqesia.eu

– Në francë propozohet taksë ndaj ushqimit të shpejtë (fast food)

0

sd

Një raport senatorial propozon një taksë për ushqimet pa vlera të mëdha ushqyese për produktet që shkaktojnë sëmundje kardiovaskulare.Taksa synon veçanërisht pijet e buta, të cilat aktualisht përfitojnë nga taksat e ulëta.

Ngjashëm me hapat e ndërmarrë nga vendet e tjera evropiane, një taksë e re për këtë lloj ushqimi (fast food) është duke bërë xhiron në parlamentin francez.
Më 19 mars, Senati francez paraqiti një raport, “Tatimi dhe shëndetit publik: vlerësimi i tatimit mbi sjelljen”. Qëllimi i këtij raporti është që të vlerësojë një taksë të sjelljes për të kundërshtuar zakonet e dietave të varfëra, të cilat do të mund të kompensonin kostot e shëndetit publik të lidhura me konsumin e ushqimeve pa vlera të mëdha ushqyese pra është fjala për ushqime të tilla që kanë përmbajtje të lartë të sheqerit,yndyrës dhe kalorive dhe kripës.

Raporti nënvizon se “në qoftë se konsumi i duhanit, alkoolit dhe ushqim i sëmurë konsiderohet me rrezik të lartë në lidhje me shëndetin publik, atëherë ata janë sinonim për kosto të konsiderueshme për shoqërinë. Tatimi në sjellje për këtë arsye mund të parashihet si një mënyrë për të ulur kostot dhe për të gjeneruar fondet e nevojshme për të kompensuar eksternalitetet negative të tyre. ”

Tatimi në pije energjetike

Raporti bën thirrje për taksa të harmonizuara mbi vajrat bimore, dhe për të aplikuar një taksë 20% mbi pijet e buta, me synimin për të kufizuar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare, në veçanti.

Sipas raportit, “taksimi në sjellje ka për qëllim për të reduktuar konsumin e pijeve të njohura të shkaktojnë aksidente të rënda kardiake në konsumatorët të predispozuar gjenetikisht, sidomos duke zbatuar një taksë mbi pije energjetike.

Kontributi në shëndetin publik

Senatorët që dërguan raportin, Yves Daudigny (socialiste) dhe Catherine Deroche (UMP), inkurajojnë zërat për “kontributin për shëndetin publik” dhe nuk e përdorin shpesh termin ” taksat në sjellje”.

“Tatimi I sjelljes Termi ka një natyrë moraliste dhe e bën qytetari të ndjehet fajtor. Objektivi ynë është që të thomë se disa produkte janë të dëmshme. Fakti se këto produkte janë subjekt i një takse e cila kontribuon në shëndetin publik, duket krejtësisht koherent “, tha senatorja Katerina Dero.