Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 BE për reformë në bujqësinë organike - Bujqesia.eu

BE për reformë në bujqësinë organike

0

Be-ushqimi-organikKomisioni Europian ka propozuar rregulla të reja për prodhimin e ushqimit organik. Megjithatë, duke rritur rregullore për të përmirësuar besueshmërinë është e diskutueshme.

Ashpërsimi i rregullores mbi bujqësinë organike ka ngjallur debat. Më 24 mars, Komisioni Evropian paraqiti një propozim për rregullore që synon përmirësimin e rregullave ndonjëherë të ndryshme të bujqësisë organike.

“Produktet organike nuk përbëjnë një treg të ngrohtë. Ato tani përfaqësojnë një qarkullim prej gati 20 Miliardë euro në vit “, deklaroi Dacian Ciolos, Komisioneri Evropian për bujqësinë dhe zhvillimin rural.

Qarkullimi i produkteve organike është rritur me 8% në vit që nga viti 2008. Sipas Komisionit, 500,000 hektarë të tokës është E përkushtuar çdo vit për bujqësinë organike në BE. Pavarësisht kësaj, kërkesa për prodhimin organik është më e lartë se furnizimi.

Propozimi i Komisionit do t’i japë fund bujqësiSë organike dhe jo-organike në të njëjtën tokë.Kontrolli dhe testimi i prodhimit organik do të përmirësohet duke aplikuar teste të detyrueshme për tregtarët dhe gjithashtu miratimin e sanksioneve kur një substancë jo-autorizuar është zbuluar në prodhimet organike.

Propozimi ka në plan të miratojë një sistem të certifikimit grup për të ndihmuar fermerët e vegjël të hyjnë në zinxhirin e furnizimit. Eksportet e prodhimeve organike nga vendet anëtare të BE-së gjithashtu do të rriten.

“Produktet organike që vijnë nga vendet jashtë BE-së i nënshtrohen specifikimeve të rrepta të vendosura nga Komisioni, të cilat garantojnë të njëjtën cilësi të produktit” pretendon Valérie To i” (Instituti kombëtar për origjinën dhe cilësinë) në francë.

Frika e tepërt të rregullimit

Gjermania , tregu më i madh i Evropës për ushqim organike , është e kujdesshëm të propozimit . ” Unë nuk do të doja të shoh kufizime burokratike të vëna ndaj fermerëve organike ” , deklaroi ministri gjerman për Bujqësi Christian Schmidt.

Kooperativave bujqësore francezë ndajnë gjithshtu këtë frikë . ” Pavarësisht nga një grimë e progresit , [ … ] shumë dispozita do të rrezikojë zhvillimin e bujqësisë organike ” pretendon Coop de France .

José Bove ,deputeti i gjelbër franzez , thekson nevojën e harmonizimit të mbështetjes për fermerët organik në BE . Ai ka frikë koston e kufizimeve të reja , duke e bërë referim të veçantë në testet për praninë e pesticideve . Bove thekson vështirësinë e prodhimit të produkteve organike pa praninë e pesticideve , sidomos kur parcelat fqinje janë duke i përdorur ato .

“Ne duhet të marrim parasysh se sa e vështirë është për të prodhuar ushqim organik , kur fermerët konvencionale aty pranë nuk do të marrë masa për të parandaluar ndotëse komplot tuaj . Kostot e testimit shtesë nuk mund të përballohen nga fermerët vetëm organike. Kjo e bën më shumë kuptim për të aplikuar parimin ” kush ndot paguan ” kur gjurmët e pesticideve janë gjetur “, shpjegon José Bove .

Ai vazhdon : ” Përgjegjësia ekonomike e ndotjes pa qëllim shkaktuar nga burimet e jashtme mund të çojë në heqjen e produkteve ose humbjet ekonomike për fermerët organike.”

Një emërtim më i besueshëm

Sipas Valerie To , kjo rregullore e re i përgjigjet kërkesave të konsumatorëve : ” Kushtet më të ashpra të prodhimit dhe testimit sigurojnë një emërtim të besueshëm . Komisioni e sheh nevojën për të përforcuar kredibilitetin etiketave në mënyrë që të ruajë qëndrueshmërinë e tij, dhe kjo është pikërisht ajo që është e nevojshme . ”

Sipas statistikave nga Komisioni Evropian , ka më shumë se 180,000 ferma organike në Evropë , që konsiderohen se 9.600.000 ha , ose 5.4 % e tokës bujqësore të BE-së .

” Rregullorja e re është për t’u marrë me rritjen e kërkesës për produktet organike . Për të garantuar një emërtim të cilësisë për rritjen e numrit të konsumatorëve , Komisioni kishte për të përforcuar disa rregulla ” , thotë Valérie To .

Komisioni do të japë fermerëve një periudhë të kalimit për të aplikuar rregulloren e re . Kjo periudhë kohore duhet të japë kohë të mjaftueshme për të ndaluar prodhimin e ushqimit të dy organike dhe joorganike në të njëjtën tokë .

” Do të ketë periudha e konvertimit dy apo tre vjet gjatë të cilave diversiteti do të jetë i mundur . Për këtë arsye zbatimi i rregullores së re nuk do të jetë brutale , por progresive . Është në interesin më të mirë të konsumatorëve dhe prodhuesve ” , siguron Valérie To .