Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 Prodhimi i bio karburanteve - Bujqesia.eu

Prodhimi i bio karburanteve

0

connaissez-biocarburants-73449

Bashkimi Evropian do të vendosë kufizime në shfrytëzimin e karburanteve bio nga drithërat për shkak të frikës se se ato nuk janë të pranueshme në aspektin ekologjik sikur që më parë ishte menduar, për arsye se prodhimi i karburanteve bio zvogëlon prodhimin e ushqimit, transmeton Reuters duke u thirrur në projektin e ligjit të ri të UE.

Projektligji, të cilin pritet ta miratojnë anëtaret  e vendeve të UE dhe Parlamenti Evropian, paraqet  kthesë të fuqishme në politikën e deritanishme të UE lidhur me karburantet biio. Plani i Komisionit Evropian përfshinë ndërprerjene të gjitha subvencioneve për karburantet bio, të prodhuara nga drithërat, pasi që më 2020 skadon legjislacioni i tanishëm, që paraqet goditje të fuqishme për sektorin i cili vlen 17 miliardë euro në vit.

“Komisioni mendon se në periudhën pas vitit 2020 karburantet duhet të marrin subvencione vetëm nëse kontribuojnë në zvogëlimin e dukshëm të  kopshteve të mbuluara  si dhe nëse nuk prodhohen nga  drithërat që janë dedikuar për ushqim të kafshëve dhe  të njerëzve” – thuhet në projektin që Rueters e ka parë.

Zëdhënsja  e Komisionit Evropian nuk ka dashur të komentojë detajet e projektit. Ndërrimi i politikës së UE për karburantet bio vjen pasi që studimet shkencore kanë shprehur  dyshimin se karburanti bio i  prodhuara  nga drithërat ndjeshëm zvogëlon emetimin e gazrave serra në krahasim me  karburantet konvencioanle.

Ndryshimin gjithashtu e ka ndihmuar edhe të vjelat e dobëta të këtij viti që ka ndikuar në rritjen e çmimit të ushqimit.