Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 Roli i magnezit në bimë - Bujqesia.eu

Roli i magnezit në bimë

0

Kastraveci 1

Magnezi është element i lëvizshëm në bimë. Ai është pjesë përbërëse e molekulës së klorofilës. Mungesat e magnezit janë më të zakonshme në tokat me teksturë të ashpër dhe sidomos në toka acide, të lehta dhe ranore të zonave me shumë reshje. Mungesa e magnezit mund të nxitet nga përdorimi i dozave të larta të plehrave potasikë. Simptomat shfaqen më shpesh gjatë motit të ftohtë ose në tokat e rënda e të lagështa, kur rrënjët e bimëve janë më pak aktive.

gjethja

Simptomat e mungesës së magnezit në gjethe

Simptomat e mungesës së magnezit shfaqen kryesisht në gjethe. Mungesa e tij shkakton zverdhje tipike  të gjetheve më të vjetra. Simptomat fillojnë me kloroma në zonat midis nervaturave, ndërkohë që vetë nervaturat mbeten me ngjyrë të gjelbër të errët.

Nëse mungesa është e theksuar, zonat e klorotizuara nekrotizohen gradualisht. Si rezultat i mungesës së magnezit prodhimi i bimëve pakësohet në mënyrë të konsiderueshme.

bimet kastravec

Bime me simptoma te mungesës së Mg (djathtas) dhe bimë e shëndetshme (majtas).

Simptomat e tepricës së magnezit e tepricës së magnezit 

Bimët tolerojnë edhe përqendrime të larta magnezi, megjithatë prishja e raporteve normale të tij me kalciumin dhe potasin mund të shkaktojë probleme të mungesës së këtyre të fundit.

Mënyra e korrigjimit të çrregullimeve për shkak të mungesës ose tepricës së magnezit.

Mungesa e magnezit duhet të kompensohet nëpërmjet plehërimeve me plehra që përmbajnë magnez. Mënyra  më e mirë është  shpërndarja gjatë vegjetacionit nëpërmjet sistemit të ujitjes me pika.

Në korrigjimin e mungesave të magnezit mund të përdoren gjithashtu trajtimet gjethore me sulfat magnezi (2 kg/100 L ujë), ose përzierje industriale mikroelementesh që përmbajnë sasi të mëdha magnezi, në dozat e rekomanduara nga prodhuesi.