Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 SËMURJET E SHPEZËVE QË SHKAKTOHEN NGA USHQIMI JO ADEKUAT. - Bujqesia.eu

SËMURJET E SHPEZËVE QË SHKAKTOHEN NGA USHQIMI JO ADEKUAT.

0

zogjet

Shpezët reagojnë shumë vrullshëm në mungesë të materieve ushqyese duke manifestuar sëmurje të ndryshme.
Rakitin e shkakton mungesa e kalciumit dhe fosforit në ushqimin e kafshëve ose mosharmonizimi i sasisë së ndërsjellë apo m8ngesa e vitaminës D.
Peroza është sëmurje e tetivave të këmbëve. E shkakton mungesa e manganit.
Urikoza është sedimentimi i thartirës së urinës në veshkë, në nyje dhe në organe të brendshme. Këtë e shkakton suficiti i albuminave dhe mungesa e vitaminës A, ose disa dukuri ende të pashpjegueshme në metabolizmin e shpezëve.
Avitaminoza është shprehi e keqe e pulave dhe pulave të detit që duke qukatur njëra tjetrën deri në atë shkallë sa shkaktojnë vrasjen e shumë syresh. Kjo dukuri paraqitet në radhë të parë për shkak të mungesës së albuminave të ushqimin e kafshëve., për arsye të hapësirës së ngushtë dhe nga ndriçimi i tepërt dhe faktorë të tjerë të mjedisit. Kjo dukuri mund të evitohet nëse shpezëve u shkurtohen sqepat, me përmirësim të ushqimit dhe sigurimi i kushteve të mira të mbajtjes.