Warning: Use of undefined constant WPSocialShare - assumed 'WPSocialShare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-social-share/wp-social-share.php on line 19 Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /customers/c/4/e/bujqesia-ks.com/httpd.www/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars-explain.php on line 55 Ujitja pikuese, më e mira për domaten - Bujqesia.eu

Ujitja pikuese, më e mira për domaten

0

ujitja e domateve

Domatet janë perimet më të njohura që rriten dhe kultivohen në kopshtet shtëpiake. Një nga arsyet është se ato janë relativisht të lehtë për të t’u rritur. Por kjo nuk do të thotë se ato rriten pa kujdes. Një nga pjesët më të rëndësishme të kujdesit të tyre është të dish se sa ujë kanë nevojë bimët e domates. Le të hedhim një vështrim se si duhet ujitur domatet.

Ujisni ngadalë, ujisni thellë – Rregulla numër një e ujitjes së domates është për t’u siguruar që ju të veproni me ujitjen ngadalë dhe lehtë. Asnjëherë mos nxitoni në ujitjen e bimës së domates. Përdorni një gyp pikues me ujë ose forma të tjera të ujitjes pikuese për të ofruar ujë bimëve tuaja domate ngadalë.

Ujisni rregullisht – Sa shpesh duhet ujitur bimët tuaja ? Nuk ka asnjë rregull të vështirë dhe të shpejtë për këtë. Kjo varet se sa e nxehtë koha është dhe në qoftë se bima është aktive në rritje. Një rregull i mirë i gishtit është që furnizimi me ujë të jetë një herë në çdo 2 – 3 ditë në kulmin e verës. Pasi freskimit të motit dhe pasi që kanë dalë grutat zvogëloni ujitjen për një herë në javë.

Ujisni në rrënjë- Kur ujisni domatet, sigurohuni që ju të transferoni ujin drejt në rrënjë. Mos e ujit nga lart pasi kjo mund të shkaktojë sëmundje dhe të stimulojë dëmtuesit e bimëve. Ujitja e bimëve të domates nga lart gjithashtu inkurajon avullimin e parakohshëm dhe të panevojshme të mbeturinave të ujit.

Lëndë organike – Duke përdorur ndonjë materie organike ( përbërës si :kashtë,gjethe) ndihmon për të mbajtur ujin ku bimët kanë nevojë për të. Përdorimi saj ngadalëson avullimin

Sa ujë u duhet bimëve të domates?

Nuk ka një sasi të caktuar për këtë. Ka dhjetëra faktorë që mund të ndikojnë se sa ujë një bimë e domates ka nevojë në çdo kohë të dhënë. Këta faktorë mund të përfshijnë moshën e bimëve, madhësinë e bimëve, llojin e tokës, temperaturat aktuale dhe lagështinë, gjendjen e frutave dhe sasinë e frutave, si dhe reshjet javore.

Një bazë e përgjithshme konsiderohet të jetë 5cm ujit në thellë në javë për një bimë në tokë (më shpesh për bimët enë). Për shkak të të gjithë faktorëve të mësipërm, kjo shumë mund të jetë shumë ose tepër pak për bimë tuaj të domates. Në vend të kësaj, do të ishte e mençur për të varej nga një matës i ujit ose një tregue i bimëve për të treguar kur ju duhet të ujisni domaten tuaj. Impatiens të bëjë një fabrikë të mirë tregues për të vënë pranë domate tuaja si Impatiens duash menjëherë kur ata kanë shumë pak ujë, duke treguar kështu se domatet gjithashtu nevojë për ujë.